Randevu Telefon : 0328 813 50 10
Osmaniye Özel İbn-i Sina Hastanesi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik Tedavi Bölümleri, ayaktan gelen veya yatarak tedavi görmekte olan, fizik tedavi ve /veya rehabilitasyon endikasyonu olan hastalara, güncel, etik ve uluslararası standartlara uygun hizmet vermeyi hedeflemektedir.

Muayene odaları, fizyoterapi odaları ve egzersiz salonlarımızdan oluşan, son sistem cihazlarla donatılmış olan fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümümüzde, deneyimli uzman doktorlarımız ve fizyoterapistlerimizden oluşan ekibimiz ile poliklinik, servis ve yoğun bakım hastalarına hizmet vermektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'un uğraşı alanı olan, çeşitli hastalıklar veya yaralanmalar nedeniyle, vücudun çeşitli kısımlarının fonksiyonlarının yitirildiği veya tehdit edildiği durumlarda, hastaların yaşam kalitesini geliştirmek amaçlanmaktadır.

Temel olarak hastalarımızın bağımsız hareket potansiyellerinin arttırılması, ağrılarının giderilmesi, maksimum hareket kabiliyetinin kazandırılması için modern rehabilitasyon teknikleri uygulanmaktadır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümleri'nde, ortopedik rehabilitasyon kapsamında, spor yaralanmalarının rehabilitasyonu, kırık sonrası rehabilitasyon, menüsküs ameliyatı sonrası rehabilitasyonu, protez ameliyatı geçirmiş hastaların rehabilitasyonu gibi alanlarda hizmet verilmektedir.

Kas hastalıklarının rehabilitasyonla tedavisi kapsamında, eklem problemlerinin önlenmesi veya eklem kısıtlılığının açılması, bel ve boyun ağrılarının tedavisi, romatizmal hastalıkların rehabilitasyonu gibi alanlarda uluslararası fizyoterapi protokolleri ile tedavisi yapılmaktadır.

Nörolojik rehabilitasyon alanında, kas, tendon ve sinir yaralanmaları sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon, tam veya kısmi felçli, omurilik yaralanmalı hastaların rehabilitasyonu hizmetleri verilmektedir.

Osteoporoz ve dejeneratif eklem hastalıklarının rehabilitasyonu, omurga eğriliği (Skolyoz) tedavisi, solunum rehabilitasyonu, el yaralanmaları için Mikrocerrahi ameliyatları sonrası rehabilitasyonu, özellikle kadınlarda obstetrik ve üro-jinekolojik fizyoterapi, eklem içi enfeksiyon, Nöralterapi, mezoterapi ile ağrı tedavisi ,gibi geniş bir yelpazede fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri de sunulmaktadır.

Manuel Terapi Nedir?

Bel, boyun, sırt ağrıları ve daha birçok kas iskelet sistemi problemlerinde el ile uygulanan manuel terapi; etkili ve ağrısız bir yöntemdir. Eklem, kas, yumuşak doku ve birçok myofasyal yapılara el ile uygulanan, kendine özgü spesifik tekniklerden oluşan bir tedavi yaklaşımıdır. Fizik tedavi içerisinde özel bir yeri olan bu yöntem pek çok kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında ve omurga ağrılarında etkili ve emniyetli bir uygulamadır.

Spazma giren adele, blokaja giden eklem, basıya maruz kalan sinir, gerginleşen ve sertleşen her myofasyal yapı vücutta ağrı oluşturabilecek ve kişiyi günlük yaşamında ciddi derecede rahatsız edebilecek sebeplerdendir. Manuel terapide; vücuttaki anatomik ve fizyolojik işleyiş dikkate alınarak, bu yapıların işleyişindeki bu tür bozukluklar giderilmeye çalışılır. Yani vücuda herhangi bir ilaç verilmeden dokuların yeniden sağlıklı çalışması hedeflenir. Kendine özgü ; mobilizasyon, manuplasyon, germe, gevşetme ve kas-enerji teknikleri ile dokulara fonksiyonları yeniden kazandırılır. Etkili, ağrısız ve herhangi bir yan etkisi olmayan bu yöntem başlıca ;

• Bel ve boyun fıtığı

• Omurganın kas ve faset eklem ağrıları

• Donuk omuz, impingement sendromu, rotator cuff yırtıkları

• Kol ve bacakta görülen sinir sıkışmaları

• Kalça ve sacroiliak eklem ağrıları

• Dizin menisküs ve bağ yaralanmaları

• Kırık sonrası gelişen eklem kısıtlılıkları

• Boyun kaynaklı baş ağrıları gibi pek çok durumda güvenle uygulanabilir. - Medical Park Göztepe Hastanesi - Fzt. Mevlüt OLUK

Lenf Sistemi Nedir?

Lenfatik sistem; interstisyel sıvıdan kan dolaşımına sıvı transferi sağlayan ve immün sistem ile beraber çalışarak yabancı cisimlere karşı koruyucu filtre görevi gören bir sistemdir.

Lenf Ödem Nedir?

Lenfödem doğuştan (primer) veya sonradan edinilen (sekonder) lenf sıvısının doku içinde anormal toplanması ve lenf sisteminde meydana gelen yetersizlik sonucunda sıvı birikimidir.

Sonradan gelişen (sekonder) lenfödem çeşitli faktörlerin etkisiyle açığa çıkar. Meme kanseri tanısıyla mastektomi yapilan lenf nodüllerinin alınmış ve radyoterapi uygulanmis hastalarda lenfödem görülebilir.

Tekrarlı enfeksiyonlar, kronik venöz (toplardamar) yetmezlik, lipödem, travmatik yaralanmalar sekonder lenfödeme neden olabilir.

Lenfödem tedavi edilmesi gereken ve ihmal edildiği taktirde ilerleyebilecek bir hastalıktır. Hastalık kolda el üstünde veya bacakta ayak bileğindeki şişliklerle başlar. Tedaviye başlanmazsa şişlikler daha geniş alanlara yayılır ve cilt yapısında bozulmalara neden olur. Halk arasında fil hastalığı olarak da bilinen bu hastalığın vakit kaybetmeden tedavisine başlanmalıdır.

Manuel Lenf Drenaj

Lenfatik sistemde, bloke olmuş lenf kanallarının uyarılması,birikmiş lenf sıvısının özel tekniklerle lenf nodüllerinden geçişini ve ödemli uzuvda lenf sıvısının akışının sağlanmasıdır. .Manuel lenf drenajı ile, sıvı akışı yavaşlamış lenf yolları aktif hale getirilerek, lenfatik sistemin yeniden çalışması sağlanır. Manuel lenf drenaji klasik masaj ile karıştırılmamalıdır, bu drenajın özgün uygulama teknikleri vardır. Ve bu konuda eğitim almış fizyoterapistler tarafından uygulanmalıdır.

Cilt ve Yara Bakimi

Lenfödemli kol veya bacakta cilt bakımına özen gösterilmelidir.

El ve ayakta mantar oluşumunu önlemek için pudra kullanılabilir.

Kesik, yanık, sıyrık enfeksiyona neden olabilir.

Ödemli koldan enjeksiyon yapılmamalı, kan alınmamalı, tansiyon ölçülmemelidir.

Zorlayıcı aktiviteler yapılmamalıdır.

Sıcak ve güneşten uzak durulmalıdır

Dar giysiler yerine rahat giysiler tercih edilmelidir.

Bandaj ve Bası Giysisi

Manuel lenf drenaj ile ödemi boşaltılan bölgenin yeniden şişmesini önlemek amacıyla bandajlama yapılır. Kullanılan bandaj materyalleri minimum elastikiyette ve hastaya özgü olmalıdır. Hasta uygulamayı takiben 24 saat bandajlı kalmalıdır. Bu uygulama ödem tamamen azalana kadar devam ettirilmelidir. Sonrasında hasta mevcut durumu korumak için kendisine özel yapılan bası giysisi kullanmalıdır.

Egzersiz

Kişiye özel egzersiz programi hazirlanmalıdır.Egzersıze solunum egzersızlerı ıle başlanmalıdır. Solunum egzersizleriyle lenfatik akım artmaktadır. Bunun yanında yüzme , yürüyüş (basi giysileri giyilerek), su içi egzersizler, yoga yapilabilcek sporlardandir


Hastanemiz fizik tedavi polikliniği hafta içi her gün 08:00-17.00 ve cumartesi günü 08.00-14.00 saatleri arasında   hizmet vermektedir.

Osmaniye Özel İbn-i Sina Hastanesi 2017(C) Tüm Hakları Saklıdır.

İletişim Bilgileri

Adres: Mareşal Fevzi Çakmak Mah. 7520 Sokak No:1  MERKEZ / OSMANİYE

Telefon: 0(328) 813 50 10

Telefon : 0 (328) 812 50 10

Fax: +90(328) 812 45 81

E-Posta: [email protected]