Randevu Telefon : 0328 813 50 10
Osmaniye Özel İbn-i Sina Hastanesi

Diyetisyen

OBEZİTE İLE MÜCADELE 

Fazla beslenme, yanlış besin secimi,ev yapımı besınler yerıne hazır beslenmeyı tercıh etmek beraberınde agırlık artısına ve obezıteye neden olmaktadır.Gerek iç organların çevresinde depolanan yağın mekanik baskısı ve dolaşım üzerindeki olumsuz etkileri yüzünden, gerekse yağ dokusundan kaynaklanan hormonal maddeler nedeniyle, obezite pek çok sistemik rahatsızlığa yol açmaktadır.

Obezitenin Yol Açtığı Hastalıklar Peki Nelerdir?Tip 2 diyabet,koroner arter hastalığı,hipertansiyon,kalp yetmezliği,uyku apnesi,solunum bozuklukları,gastroözofageal reflü,depresyon ve daha bırcok hastalık daha sayılabılır. Maalesef dünyada ve hatta ülkemizde obezıte hastalıgı her geçen gün artmakta .çözümü cerrahı operasyonlar gibi gözükse de aslında dogru beslenme ile fazla kılolardan kurtulmak mümkün.Obez bireyler psikolojık olarak yalnızlıga sürüklenmekte ve bu cözümü daha da uzatmaya hatta engel olmaya neden olmakta.Öncelikle biz diyetisyenler almış oldugumuz egıtımle yanınızdayız ve sizin için burdayız.Gelin bu gün buna karar verıp saglıklı emın adımlarla yol alalım ve daha saglıklı kendimizi daha zinde hissettigimiz mutlu günlere uyanalım.  

 

DEMİR EKSİKLİGİ ANEMİSİ VE BESLENMESİ


Demir eksikligi anemisi ülkemizde sık görülen eksikliklerdendir.Özellikle çocukluk cagında baslayan bu eksıklık bebeklık dönemıne kadar dayanmaktadır.Anne sütünün yeteri kadar alınmaması,ek besinlere erken geçişler,emilim sıkıntısı ve kontrollerın ıhmal edılmesı en basta gelen sebeplerdir.Öncelıkle yapılması gereken doktor gözetımınde tahlıllerın kontrol edılmesı.ilaçların düzenli ullanılmasıdır, eksıklıgın gercek anlamda düzelmesini istiyorsanız muhakkak beslenme planınızı degistirmeli ve gerekli besin ögelerını eklemelisiniz.
Demir eksikligine ve kansızlıga iyi gelen besinler:
Hayvansal gıdalardan kırmızı sakatat en zengin demir kaynağıdır. Diğer yararlı gıdalar ise; kırmızı et, tavuk, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri ve balıktır. Bitkilerden ise buğday, mısır ve yulaf, taneli olduğunda demirden daha zengin durumdadır. Diğer pek çok vitamin ve mineral gibi demirde özellikle tahıl tanelerinin dış kısmında bulunur; örneğin buğday öğütülürken içerdiği demirin %75’i kepeğinde kalır, yani buğday unu tane buğdaya göre ancak %25 demir içerir. Ispanağın, demir içeriği açısından zengin olarak bilinmesine karşın bu bilgi tam doğru değildir, zira içerdiği bazı maddeler nedeniyle ıspanak, kara lahana gibi birçok sebzenin yapısında bulunan demirin vücuda sanıldığı kadar bir faydası olmamaktadır.
Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, badem, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler ile çekirdekler demir yönünden çok zengin olmamakla beraber yeterli düzeyde demir içerirler. Bir çorba kaşığı pekmezde yaklaşık 3 mg demir bulunur. Günde bir bardak portakal suyunun içilmesi bitkilerden alınan demirin emilimini bir kat artırırken, çay ve kahve tüketimi demir emilimini ciddi oranında azaltmaktadır.

Demir ilaçlarını kullanırken nelere dıkkat etmelıyız?
En iyi demir emilimi aç karnına olmasına rağmen pek çok insan buna katlanamaz ve gıda ile almak ister. Süt ve sütlü mamuller demir emilimini engelleyeceğinden ilaç ile birlikte alınmamalıdır. C vitamini demir emilimini artırır. 

 

Osmaniye Özel İbn-i Sina Hastanesi 2017(C) Tüm Hakları Saklıdır.

İletişim Bilgileri

Adres: Mareşal Fevzi Çakmak Mah. 7520 Sokak No:1  MERKEZ / OSMANİYE

Telefon: 0(328) 813 50 10

Telefon : 0 (328) 812 50 10

Fax: +90(328) 812 45 81

E-Posta: [email protected]